30.3.
На відповідних транспортних засобах встановлюються такі пізнавальні знаки:
а)
Автопоїзд — три ліхтарі помаранчевого кольору, розташовані горизонтально над передньою частиною кабіни (кузови) неповним між ліхтарями від 150 до 300 мм, — на вантажних автомобілях і колісних тракторах (класу 1,4 т і вище) з причепами, а також на зчленованих автобусах і тролейбусах.
б)
Глухий водій — круг жовтого кольору діаметром 160 мм з нанесеними усередині трьома чорними кухлями діаметром 40 мм, розташованими по кутах уявного рівностороннього трикутника, вершина якого направлена вниз. Знак розміщується спереду і ззаду на транспортних засобах, якими управляють глухі або глухонімі водії.
в)
Діти — квадрат жовтого кольору з облямівкою червоного кольору і чорним зображенням символу дорожнього знаку
(сторона квадрата — не менше 250 мм, облямівка — 1/10 цієї сторони). Знак розміщується спереду і ззаду на транспортних засобах, що перевозять організовані групи дітей.
г)
Довгомірний транспортний засіб — два прямокутники жовтого кольору розміром 500?200 мм з облямівкою червоного кольору заввишки 40 мм зі световозвращающего матеріалу. Знак розміщується на транспортних засобах (окрім маршрутних) ззаду горизонтально (або вертикально) і симетрично до подовжньої осі, довжина яких від 12 до 22 м.

Довгомірні транспортні засоби, довжина яких з вантажем або без нього перевищує 22 м-коди, а також автопоїзди з двома і більше причепами (незалежно від загальної довжини) повинні мати розміщений ззаду пізнавальний знак (у формі прямокутника жовтого кольору розміром 1200?300 мм з облямівкою червоного кольору заввишки 40 мм) зі световозвращающего матеріалу. На знаку чорним кольором наноситься зображення вантажного автомобіля з причепом і наголошується їх загальна довжина в метрах.
гг) Інвалід — квадрат жовтого кольору із стороною 150 мм і чорним зображенням символу таблички
. Знак розміщується спереду і ззаду на механічних транспортних засобах, якими управляють водії-інваліди.
д) Інформаційна таблиця небезпечного вантажу — прямокутник помаранчевого кольору розміром 400?300 мм (300?120 мм) з облямівкою чорного кольору (ширина — 15 мм (10 мм)), у верхній частині якого вказується ідентифікаційний номер вигляду небезпеки, в ніжней — ідентифікаційний номер небезпечної речовини по переліку ООН. Знак розміщується з усіх боків на транспортних засобах, що перевозять таку речовину.
е) Знак небезпеки — ромб із стороною 250 мм, зображення якого повинне відповідати класу небезпечної речовини (згідно з Європейською угодою про міжнародного дорожнього перевезення небезпечних вантажів). Знак розміщується з боків і ззаду на транспортних засобах, що перевозять таку речовину.
ее) Колона — квадрат жовтого кольору з облямівкою червоного кольору, в який вписаний літеру «К» чорного кольору (сторона квадрата — не менше 250 мм, ширина облямівки — 1/10 цієї сторони). Знак розміщується спереду і ззаду на транспортних засобах, рухомих в колоні.
ж)
Лікарка — квадрат синього кольору (сторона — 140 мм) з вписаним зеленим кругом (діаметр — 125 мм), на який нанесений білий хрест (довжина штриха — 90 мм, ширина — 25 мм). Знак розміщується спереду і ззаду на автомобілях, що належать водіям-лікаркам (з їх згоди).
Якщо на транспортному засобі розміщений пізнавальний знак «Лікарка», в нім має бути спеціальна медична аптечка і інструментарій по переліку, певним Мінздоровом, для надання кваліфікованої допомоги при дорожньо-транспортному випадку.
з)
Негабаритний вантаж - сигнальні щитки або прапорці розміром 400 × 400 мм з нанесеними по діагоналі чергується червоними і білими смугами (ширина - 50 мм), а в темний час доби і в умовах недостатньої видимості - світлоповертачами або ліхтарями: спереду білого кольору, ззаду - червоного , збоку - оранжевого. Знак розміщується на крайніх зовнішніх частинах вантажу, що виступає за габарити транспортного засобу на відстань, більшу ніж це передбачено пунктом 22.4 цих Правил.
и) Обмеження максимальної швидкості - зображення дорожнього знака
із зазначенням дозволеної швидкості (діаметр знака - не менше 160 мм, ширина кайми - 1/10 діаметра). Знак розміщується (наноситься) ззаду ліворуч на механічних транспортних засобах, якими керують водії зі стажем до 2 років, великовагових та великогабаритних транспортних засобах, транспортних засобах, що здійснюють дорожнє перевезення небезпечних вантажів у разі перевезення вантажним автомобілем пасажирів, а також у випадках, якщо максимальна швидкість транспортного засобу згідно з його технічною характеристикою або особливим умовами руху, визначеними Державтоінспекцією, нижче встановленої в пунктах 12.6 і 12.7 цих Правил.
ии) Розпізнавальний автомобільний знак України - еліпс білого кольору з чорною каймою і нанесеними усередині латинськими літерами UA. Довжина осей еліпса повинна бути 175 і 115 мм. Розміщується ззаду на транспортних засобах, що знаходяться в міжнародному русі
иии) Розпізнавальний знак транспортного засобу - спеціальна стрічка з світлоповертальною плівки з нанесеними під кутом 45 градусів чергується червоними і білими смугами. Знак розміщується на транспортних засобах ззаду горизонтально і симетрично до поздовжньої осі якомога ближче до зовнішнього габариту транспортного засобу, а на транспортних засобах, що мають кузов-фургон, - і вертикально. На транспортних засобах, які використовуються для дорожніх робіт, а також на засобах, що мають особливу форму, і на їх обладнанні знак розміщується також спереду і з боків. Розпізнавальний знак розміщується обов'язково на транспортних засобах, які використовуються для дорожніх робіт, а також на засобах, що мають особливу форму. На інших транспортних засобах розпізнавальний знак розміщується за бажанням їх власників.
ииии) Таксі - квадрати контрастного кольору (сторона - щонайменше 20 мм), які розміщені в шаховому порядку в два ряди. Знак встановлюється на даху транспортних засобів або наноситься на боковій їх поверхні. При цьому повинно бути нанесено щонайменше п'ять квадратів.
к)
Учбовий транспортний засіб - рівносторонній трикутник білого кольору з вершиною догори і каймою червоного кольору, в який вписана буква «У» чорного кольору (сторона - не менше 200 мм, ширина кайми - 1/10 цієї сторони). Знак розміщується спереду і ззаду на транспортних засобах, які використовуються для навчання водінню (допускається встановлення двостороннього знака на даху легкового автомобіля).
л) Шипи - рівносторонній трикутник білого кольору з вершиною догори і каймою червоного кольору, в який вписана буква «Ш» чорного кольору (сторона трикутника - не менше 200 мм, ширина кайми - 1/10 сторони). Знак розміщується ззаду на транспортних засобах, на яких встановлено шини з шипами.
Вхiд